Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Få vänner leder till sömnsvårigheter

Publicerat onsdag 15 november 2006 kl 08.07
Vänner viktigt för nattlig ro

Har man för få vänner att prata med så ökar risken för sömnproblem. Det visar en ny avhandling som presenteras i dagarna vid Umeå universitet.

Maria Nordin är blivande doktor i folkhälsovetenskap och den forskare som står bakom avhandlingen:

– Vad vi har sett är att till exempel vid stresshantering, om det uppstår en konflikt på jobbet eller liknande, så ser vi att beroende på hur man hanterar stressen så har det sociala stödet en betydelse, särskilt det sociala stöd som mäts i antal vänner.

Omkring 10 000 människor ingick i studien, där de bland annat fick svara på frågor om stress, konflikter på arbetet, vilket stöd de hade från vänner och ifall de ofta hade problem med att just sova.

Behöver minst tre, fyra vänner
Mönstret var tydligt. Hade man få vänner att prata med - färre än tre, fyra stycken - då blev sömnen lättare störd.

– Störd sömn är en indikation på att någonting inte står rätt till, men sen är det också en riskfaktor för många allvarliga sjukdomar såsom hjärtinfarkt, depression och utmattningssyndrom.

I studien framgick bland annat att män som hade en pressad arbetssituation löpte omkring tre gånger större risk för sömnstörningar om de samtidigt saknade vänner att prata med. Behovet var ännu tydligare hos kvinnor.

– Det är fler kvinnor som har störd sömn som också rapporterar att de har få vänner omkring sig, och även ett lågt kvalitativt stöd, eller känslomässigt stöd.

Nedskärningar innebär färre att prata med
Maria Nordin är nu orolig för att när företag drar ned på personal så kan det innebära att fler människor får problem med just sömnen.

– Jag tror att det kan vara besvärligt för hälsan i framtiden att skära ned, inte bara för att det blir mer för dem som är kvar att göra på arbetet utan också för att man då får brister i själva stödet, och i hjälp med stresshantering som vi alla gör dagligen och stundligen.

Michael Borgert
michael.borgert@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".