Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Hållbar mjölk i en månad utan dålig smak

Publicerat onsdag 22 november 2006 kl 07.47

Nu finns det hopp om att dricka god mjölk även de dagar du fått strömavbrott och inte har något kylskåp, eller varma dagar på sjön under sommaren.

För forskare har kommit på ett sätt att undvika den lite dåliga doft och smak som uppstår när mjök värmebehandlas för att hålla längre.

Håller en månad utan dålig smak
Om mjölken utsätts för tryck och en temperatur på 25 grader så håller mjölken i 20 dagar; vid en höjning till 60 grader blev hållbarheten 45 dagar, utan smakförändring.

Forskarna vet dock inte riktigt varför det blir så.

Källa: Oregons universitet i Corvallis. Journal of Agricultural and Food Chemistry, Online-publicering

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".