Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Finns gåtornas svar i världshavens bottnar?

Publicerat onsdag 3 januari 2007 kl 17.08

Haven upptar 71 procent av jordens yta. Ändå är vår kunskap om världshavens bottnar och dess topografi ännu ganska begränsad. Planeten Mars yta är idag bättre karterad än våra egna bottnar.

Men nya typer av ekolod och nya metoder för att väga samman data från äldre mätningar med nya gör att kunskapen om de enorma bottenarealerna ökar. Bland de forskare som medverkar till att vidga vetandet om världshavens bottnar finns Martin Jakobsson och Benjamin Hell på Stockholms universitet som medverkar i Vetandets värld idag.

- Vi behöver en komplett bild av världshavens fysiografi av många skäl – oceanografisk forskning, biologiska studier av bottenmiljön, grundforskning inom geologi och geofysik, utforskning av naturresurser och studier av tsunamivågors rörelse, säger Jakobsson och Hell.

Sedimenten på havens bottnar fungerar som ett bibliotek och arkiv ur vilket man kan söka information om till exempel klimatets utveckling under jordens historia. De svenska forskarna är framförallt inriktade på förhållandena i Arktis och under en expedition till ishavsområdet kring norra Grönland med isbrytaren Oden sommaren 2007 ska man bland annat ta omfattande bottensedimentprover.

- Arktis är ett nyckelområde för att vi ska förstå den globala uppvärmning som pågår idag, säger Martin Jakobsson. Där ska vi söka efter svaren kring hur det var under tidigare skeden i historien då isar bildades respektive smälte, säger Martin Jakobsson.

Redaktör: Mats Carlsson Lénart

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".