Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Veckomagasin 2007-01-05

Publicerat fredag 19 januari 2007 kl 14.45
1 av 2
Avslöjat nätbedrägeri, funna verktyg
2 av 2
Scanning förekommer även utanför industridesign; här handlar det om personkontroll på en flygplats.

Är du street-wise, och håller väskan stängd? Se då till att vara nät-wise också, och skydda din dator. Gay-kulturen världen runt i ny bok, och ny mätning  - får vi plats i konfektionskläderna och flygplansstolen?

Dörren stängd för oönskade besök

Samtidigt som Internet växer, ökar databrottsligheten på nätet. I dag tar det till exempel bara fem minuter innan en oskyddad dator som kopplas upp mot Internet attackeras.

I tidningen Washington Post kan man läsa att år 2006 var ett rekordår utan like när det gäller nätbrottslighet. Exempelvis skulle upp till 90 procent av all skickad e-post vara spam, det vill säga ovälkommen skräppost som ofta är kryddad med elakartade virus.

Johan Mårtensson som är chef på Sveriges IT-incidentcentrum  håller med om att nätbrottslingarna tycks ha ökat sin aktivitet.

En ny attacktyp  mot våra datorer är t ex phishing, det vill säga när till exempel falska mail lockar en till lika falska banksidor där man i värsta fall luras att avslöja inloggningsuppgifter till sin privata Internetbank.

Nätbovarna är inte längre förargliga, men i grunden ofarliga hackers, utan kriminella proffs. Johan Mårtensson uppmanar oss att se över brandväggar och virusskydd innan vi surfar ut på den farliga nät-motorvägen.

Reporter Michael Borgert

Bokrecension

Gay - en världshistoria, redigerad av den australiske historieforskaren  Robert Aldrich. Boken presenteras här av genushistorikern Jens Rydström vid Stockholms universitet.

Reporter Lena Nordlund.

Finns det ett svenskt standardmått?

På Lunds Universitet pågår just nu en studie av det svenska folkets mått och proportioner.

Hur ser vi svenskar egentligen ut? Hur långa är vi, vilka proportioner har vi? Industrin vill veta det om oss, för att bärttre avpassa kädstorlekar och bilstolar.
Det smarta sättet att ta reda på det är att scanna in tillräckligt många personer.

Kroppsmåtten samlas sen i datortabeller enligt den internationella standarden ISO. och svenskarna kan sen jämföras med norrmän, kineser, amerikaner och alla andra vars kroppsdata finns lagrade i en världsomspännande antropometrisk databas.

Till våren 2007 räknar studiens ledare, ergonomen Lars Hansson och hans medarbetare vid Lunds universitet, med att officiellt kunna presentera sina resultat, både från studien 2004 och från uppföljningen i år.

Reporter: Fredrik Emmerfors.

Vem vet?

Tävlingen går vidare - vi är åter i Tekniska museets magasin tillsammans med Nils Olander och reportarna Lena Nordlund och Camilla Widebeck.

Svarsadressen är: Vem vet, Box 1552 751 45 Uppsala
 eller med e-post: vem.vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".