Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Släktingars omsorger hotar barn till hiv-smittad mamma

Publicerat tisdag 9 januari 2007 kl 08.19

I hiv-epidemins Sydafrika kan en smittad mamma som föder ett barn som inte har smittan ha svårt att hålla barnet smitt-fritt. Särskilt om hon själv inte vågar berätta om sin hiv-smitta. Släktingar som följer gamla traditioner kan hota barnets hälsa utan att veta om det.

I-ländernas sätt att undvika att barnet smittas av bröstmjölk är att mata bebin med hygieniskt tillredd mjölkersättning i tillräcklig mängd – men det är mycket svårt i utvecklingsländer.

Det näst bästa är att uteslutande amma barnet; men då verkligen uteslutande amma, för blandar man bröstmjölk och mjölkersättning ökar risken att viruset ska få fäste i barnets tarm.

Inte traditionen

Men bara ammning är inte traditionen på landet i Sydafrika. Där matar man barn tidigt med annat än bröstmjölk: dekokter teer och gröt.

Nu uppstår problemet. Hälsokliniken har lärt flickan att hon bara ska amma, men mamma, mormor och svärmor lägger sig i: Så har man aldrig gjort här.

Matas med annat

Så fort flickan lämnar huset för att hämta ved och vatten matas bebin med annat – även mjölkersättning som delas ut gratis, men ofta tillagas på åvatten eller i smutsiga kärl. Det berättar Tanya Doherty, barnmorska från Sydafrika, som disputerat vid Uppsala universitet vid institutionen för kvinnors och barns hälsa.

Andra risker

Så även om barnet inte dör av HIV-smitta, löper det stor risk att dö av diarréer eller lunginflammation som ett resultat av dålig mathygien. I Botswana fick man ner HIV-smittan mellan mor och barn, men barnadödligheten var oförändrad.

Det bästa man kan göra, utom att lära flickorna själva, är att ordna kurser för mormor och svärmor, enligt Tanya Doherty.

Ann-Louise Martin
ann.martin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".