Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hjärtsvikt förutsägs med blodprov

Publicerat onsdag 10 januari 2007 kl 10.00

200 000 personer i Sverige har symtom på hjärtsvikt, och lika många har nedsatt hjärtfunktion utan att ännu ha fått symtom. De här personerna kan man hitta tidigt genom att mäta ett ämne som bildas i blodet när hjärtat mår dåligt, men metoden är än så länge osäker. Men i dag presenteras en studie som tyder på att ett sådant här test blir allt säkrare, och nu föreslås att metoden ska införas på bred skala inom primärvården.

En som tycker det är Ulf Dahlström, professor i kardiologi vid Linköpings universitet:

– Har man patienter där man misstänker hjärtsvikt, då ska man ta ett sånt här värde, ett blodprov för att analysera de här peptiderna, säger Ulf Dahlström.

En peptid är en kort kedja av aminosyror. De finns i kroppen som hormoner och signalsubstanser. Men just de här peptiderna, som Ulf Dahlström pratar om, bildas i hjärtat när de utsätts för hög belastning.

Och det är genom att mäta nivåerna av de här peptiderna, som lite krångligt heter NT-proBNP, i blodet, som det går att utläsa om en patient riskerar att drabbas av hjärtsvikt, en åkomma som kan vara dödlig.

Metoden har brister. Halterna i blodet varierar beroende på ålder, kön och om man har vissa sjukdomar. Men Ulf Dahlström, som själv gjort liknande studier, tycker att den studie som i dag publiceras i medicintidskriften Jama ger ytterligare stöd för att primärvården i större utsträckning borde ta blodprov som kan visa på höjd risk för hjärtsvikt.

– Det har ju tydligt visats att höga värden är förenade med ökad komplikationsrisk och även ökad risk för förtida död, säger Ulf Dahlström.

I dag finns inga tydliga riktlinjer för att genom mätning av peptider i blodet kunna bedöma risken för hjärtsvikt. Just nu ser Socialstyrelsen över de riktlinjer som finns, och mycket talar för att Socialstyrelsen senare i vår kommer att förespråka den här metoden.

Jonas Edlund

jonas.g.edlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".