Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Veckomagasin 2006-12-29

Publicerat onsdag 10 januari 2007 kl 11.51

Klimatkaos, rymdfeber, kartlagda gener och Nobelprisambitioner. Det är lite av vad vi rapporterade om 2006.

Februari med smittor

Den sista februari kom fågelinfluensan till Sverige. Då konstaterades den aggressiva formen av fågelinfluensa hos två viggar utanför Oskarshamn. Och en olycka kommer sällan ensam, som bekant: I samma veva rapporterade vi om det första svenska fallet av galna ko-sjukan.

Klimatet - vårt fel, väl?

2006 var året då kvällstidningarna hade klimatchock på löpsedlarna, och frågade kändisar vad de tänkte om klimatfrågan. Mitt i den varma hösten kom också flera stora rapporter i frågan. Framför allt var det en brittisk studie om ekonomiska konsekvenser som fick mycket uppmärksamhet: Där slogs fast att växthuseffekten kan kosta 51 biljoner kronor redan om knappt 50 år, som vi inte gör nåt åt utsläppen.

Men det finns fortfarande de som inte tror att vi människor har så stor skuld i uppvärmningen som det allmänt påstås. En sån skeptiker hörde vi i veckomagasinet våras: Richard Lindzen, på besök i Sverige.

Han tror inte att klimatet kommer att bli så mycket varmare som FN:s klimatpanel varnar för och säger att klimatmodellerna, de gigantiska datasimuleringar som man använder för att komma fram till hur klimatet kommer att påverkas framöver, inte alls är bra.

Framför allt beskriver de inte vatten på ett riktigt sätt enligt Richard Lindzen. Och så har han lanserat en egen teori som han kallar iris-effekten, som medför att uppvärmningen bromsar sig själv.

Erland Källén, klimatprofessor vid Stockholms universitet, avfärdade Richard Lindzens iris-effekt – men han menar att Lindzen är en seriös forskare väl värd att lyssna på.

Nio planeter blev åtta

I augusti fick vi lära om vad gäller vårt planetsystem. Då beslöt Internationella Astronomiska Unionen att Pluto inte längre ska räknas som en planet. Den uppfyller inte kriterierna. Så numera finns det åtta planeter i vårt solsystem.

Neanderthalaren inpå livet

Då och då under året har vi återkommit till den forskning som syftar till att kartlägga arvsmassan hos vår släkting neanderthalaren. Den svenske forskaren Svante Pääbo som är verksam i Leipzig i Tyskland ägnar sig åt detta och har för avsikt att kunna lägga fram genkartan för neanderthalaren nån gång under 2008. Då kan man med hjälp av den söka svar på vad som gjorde att just neanderthalarna inte klarade sig medan vi människor gjorde det.

Jättepoppelns gener kartlagda

I år kom den första genkartan för ett träd – jättepoppelns gener hade kartlagts av forskare i Umeå. Med den kartan i hand kan man sen utforska vilka egenskaper som hör ihop med vilka gener, sa Stefan Jansson vid Umeå plant science center när vi pratade med honom tidigt i höstas.

Träna i tyngdlöst tillstånd

Förberedelser för längre rymdfärder pratade vi om i Vetenskapsradion i våras. Här pågår en del svenskt arbete. Vid Danderyds sjukhus jobbar man med att ta fram ett rymd-gym – för ska man leva länge i tyngdlöshet förtvinar musklerna om man inte tränar. Och det är ju inte precis nån poäng att ta med en vanlig skivstång  ut i rymden. Vår reporter Kristoffer Gunnartz träffade ortopeden Hans Berg, som utformar ett gym för tyngdlöshet.

Fler svenska Nobelpris?

Ja i år igen var det idel amerikaner som fick de vetenskapliga Nobelpriserna, och idel män bland Nobelpristagarna. Men 2006 fick vi ju också en ny forskningsminister – Lars Leijonborg, som under själva Nobelfesten och vår direktsändning därifrån av vår reporter Johan Bergendorff blev påmind om hur det lät före maktskiftet. Då stod det på Folkpartiets valaffischer att vi skulle få fler svenska Nobelpristagare. När kommer de? undrade vi. Om tio år eller hundra?

– Tio år måste absolut vara målet, svarade Leijonborg, och lovade att rusta upp svensk forskningspolitik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".