Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stavfel bromsar läsningen

Publicerat fredag 12 januari 2007 kl 07.53
Långsam läsning när texten är full av stavfel

Språkforskare vid Stockholms universitet har mätt att det tar ungefär tio procent längre tid för oss att läsa en text om den innehåller stavfel eller andra språkliga fel.

Lars Melin, docent i nordiska språk vid Stockholms universitet, ledde undersökningen:

– Bara förekomsten av fel verkar alltså sänkande på läshastigheten och sänkande på förtroendet.

Tillsammans med en grupp studenter på Stockholms universitet undersökte Lars Melin om just stavfel och andra fel i texter påverkade läsningen. Bland annat handlade det om ifall felen sänkte läshastigheten, och det gjorde de alltså.

Försökspersonerna behövde 22 procent längre tid på sig att läsa av ett felstavat ord jämfört med ett rättstavat. När de läste en hel text behövde de i genomsnitt tio procent längre tid för att ta sig igenom texten om den sprejats med olika språkfel.

Svårigheterna avslöjades med en kamera
Med hjälp av en kamera som följde läsarens ögonrörelser kunde man också se att det var vid just felen som läsningen bromsades.

Nu kan man ju fråga sig om tio procent spelar så stor roll. Ja, tycker Lars Melin:

– För oss är tid ett mått för någonting annat. Det är alltså hur jobbigt det är, för vi anpassar oss ju till textens grad av jobbighet genom att lägga mer tid på den. Man skulle kunna mäta det här i någonting annat istället, nämligen i den trötthet som man känner efter ett tag. Det tar mer mental möda.

Förtroendet sjönk
Lars Melin upptäckte också att läsarna tappade förtroendet för såväl texten som avsändaren när det förekom språkfel, och det även om läsarna inte direkt var medvetna om felen i texten. Kanske något för till exempel dagstidningar och andra medier att tänka på.

– Den slutsatsen man får dra är att fråga sig själv ”Har jag råd att göra stavfel”? Det är kanske så att de många korrekturläsartjänster som har funnits på olika ställen, och som dragits in, det kanske inte är så förståndigt att dra in på den typen av tjänster.

Michael Borgert
michael.borgert@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".