Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Veckomagasin 2007-01-12

Publicerat fredag 12 januari 2007 kl 14.03
1 av 4
Glödlampor från 1800-talet, köpta direkt från Menlo Park, USA, av löjtnant Lottorp i Göteborg. Foto: Camilla Widebeck.
2 av 4
Stavfel stör.
3 av 4
Inte första gången vi har varm vinter. Nyårsafton i Norge 1972.
4 av 4
Miljövänlig bil.

Stavfel stör mer än man tror. Miljöintresset har vaknat  i staden med USAs värsta luft. Och är det varma vädret ett teckan på att växthuseffekten har börjat accelerera?

Stavfel mer störande än vi tror

Det är inte bara irriterande, det är tröttande också, och drar ner farten - att läsa en text med många stavfel och grammatiska oklarheter. Det hävdar Lars Melin,  docent i nordiska språk vid Stockholms universitet. Lars Melin fick hjälp av sina studenter som fick agera försökspersoner. Han mätte bland annat vilka ord studenterna kunde uppfatta när orden - ett och ett och mycket snabbt - dök upp på en datorskärm. Träffprocenten halverades när orden var felstavade. Lars Melins artikel om detta står att läsa i senaste numret av Forskning och framsteg.

Ingen skenande klimatkurva

Är detta senaste års egendomliga väder världen över en sorts acceleration av växthuseffekten? Stormar, översvämningar, bränder, värmerekord - vädret verkar helt förryckt. Var tog vår vinter vägen? Meteorologiforskare Annika Ekman svarar på våra olika frågor: Nej, det verkar inte vara växthuseffekten som skjutit iväg som en raket - snarare är det en variation i vädercykeln som adderats till den långsammare klimatförändringen. Det har blivit en liten ”bubbla” på kurvan, som inte har med gasutsläppen att göra, åtminstone inte i första hand. Det finns andra faktorer som påverkar vädret över en period - nu är det t ex en El Nino under uppsegling. El Nino - den cirkulationsförändring i haven och lufthaven som tillsammans ger just torka i Australien. El Nino påverkar oss inte direkt, men väl indirekt genom att havsströmmarna ändrar sitt lopp en smula. Så alla klimatförändringar är inte kemiska, även om det allra mesta har initierats av för höga utsläpp av koldioxid, dikväveoxid, freoner och metan. Alla dessa gaser finns också naturligt, men vårt tillskott är den extra sten på bördan som startar klimatförändringen. Detta är i dag världens klimatforskare rätt ense om - förklaringen med geologiska tidsperspektiv och solcykler håller inte ensamma. Och enligt Annika Ekman så blir det nog inte så mycket med den sydsvenska vintern i år - åtminstone inte i januari.

Vem vet

Svar på förra veckans fråga: Glödlampa. Vinnare: Birgitta Arbin i Nybro. Grattis.

För veckans fråga hänvisar vi till ljudfilen som kan avlyssnas här på webben. Skicka svaret till Vinnande vetande, 759 00 Uppsala  eller vem.vet@sr.se

Ökat miljöintresse i staden med USAs värsta luft

Los Angeles, på den amerikanska västkusten, har länge varit ökänd som staden med USA:s värsta luftproblem. Även om locket av gulbrun smog har ”tunnats  ut” något under de gångna årtiondena, så återstår ännu mycket för att regionen ska kunna möta de federalt uppsatta gränsvärdena om sexton år.
Men nu har intresset vaknat för bilar som drivs med annat än  bensin - som batteridrivna elbilar, fordon som drivs med etanol, naturgas och biodiesel. Liksom bränslecellsfordon med vätgas som energibärare.  Före jul besökte vi en bilmässa i Santa Monica.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".