Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Oljebolag erkänner klimatpåverkan

Publicerat onsdag 17 januari 2007 kl 10.43
Oljeraffinaderi Houston. Foto Lars Pehrson / SvD / SCANPIX

Den senaste hösten - med det varma och konstiga vädret - var kanske den höst då klimatfrågan sjönk in i våra medvetanden på allvar.

Och de sex största svenska oljebolagen tror nu på teorin att deras olja orsakar klimatförändringar.

Hösten som gick med det varma och konstiga vädret sägs av många vara den höst då kllimatfrågan sjönk in i våra medvetanden på allvar.

Och de sex största svenska oljebolagen tror nu på teorin att deras olja orsakar klimatförändringar.

Det visar en genomgång som Vetenskapsradion gjort.

- Vi människor bidrar ändå i någon mån till de här förändringarna. Och då finns det ju någon typ av effekt. Och då ska vi känna ett ansvar att förbättra när vi ändå känner till, säger Göran Lindblå, arbetande styrelseordförande i OK/Q8.

Det blir varmare på jorden. Och de vetenskapliga modeller som finns talar för en fortsatt uppvärmning med flera grader de kommande hundra åren. Det är många forskare ense om.

Men de varningarna klingade länge ohörda.

För 20 år sedan var många oljebolag tveksamma inför forskarnas budskap. I dag, efter att många politiker och en bred allmänhet tagit till sig klimathotet, är tongångarna annorlunda.

Men i dag satsar oljebolagen på en rad olika miljöprojekt. Och de sex stora svenska oljebolagen säger nu att det finns en klimatförändring och att det är deras produkter sannolikt står bakom den.

Enligt Helena Fornstedt, informationsdirektör på Statoil, så måste branschen agera.

- Ja, alltså transportsektorn har ju utmaningen. Det är där koldioxidutsläppen ökar mest.

Men oljeforskaren Kjell Aleklett, är än så länge skeptisk inför oljabolagens nya klimatsamvete. Deras omsvängning beror snarast på att oljan är på väg att sina, anser han.

- De stora oljebolagen har alltså problem med att öka sina volymer. Och då är det såklart lämpligt att säga att vi kan inte producera så mycket olja för vi vill ta hänsyn till växthuseffekten.

Jonas Edlund
jonas.g.edlund@sr.se

Per Hylén
per.hylen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".