Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Återvinning och den moraliske medborgaren

Publicerat tisdag 6 februari 2007 kl 11.40

En stor majoritet av svenskarna är duktiga på att källsortera. Men vad får oss att göra det?

Vetandets Värld har besökt Naturvårdsverkets årliga miljöforskningsdagar för journalister och fokuserar på temat ”hållbar produktion och konsumtion”.

Jo, den främsta drivkraften är den egna moralen, som säger oss att det är viktigt och bra att vi tar ett personligt ansvar i miljöarbetet.

- Men politiker ser mest bara till ekonomiska styrmedel för att driva miljöpolitiken. Men då riskerar man att reducera den moraliskt drivna medborgaren till en konsument som bara tänker på ekonomi, säger Simon Matti, doktorand i statsvetenskap vid Luleå Tekniska Universitet.

Är det då verkligen en miljövinst att återvinna pappers- och plastförpackningar? Frågan är kontroversiell och svaren inte helt entydiga.

- Miljövinsterna ser olika ut beroende på vilket tidsperspektiv man ser det i. Men för ett långsiktigt uthålligt samhälle lär återvinning vara det bästa alternativet, trots all energiåtgång som krävs för att återvinna istället för att förbränna, säger Tomas Ekvall, forskare vid Svenska Miljöinstitutet.

Bilen fortsätter att vara en självklar del av vår vardag. Hur ska man bryta mönstret med onödigt bilåkande?

- Många har en inre moralisk motivation att köra mindre bil. Men om man gör oreflekterade bilvanor till medvetna val kan man få många att ändra sitt beteende, säger Louise Eriksson, doktorand i psykologi vid Umeå Universitet.

Redaktör: Ylva Warnborg
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".