Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vindkraftverk kan störa musslor

Publicerat torsdag 8 februari 2007 kl 09.40
Blåmusslor, som här mumsar på plankton, blir föda för fiskar.

Om knappt ett år ska vindkraftverk för 60 000 hushåll stå klara i Öresund. Det här är den hittills största vindkraftssatsningen till havs i Sverige.

Men det finns fortfarande stora kunskapsluckor om vindkraftens effekter på havslivet. Luckor som forskare vid Kristinebergs marina forskningsstation försöker täppa igen.

Forskningsprojektet Vindval ska undersöka hur livet under vattnet påverkas av vibrationerna från ett vindkraftverk. I detalj handlar det om hur musslor påverkas av vibrationer från ett vindkraftverk till havs. Musslor har ett organ, sifonen, som sticker upp ovanför havsbotten, som ett periskop på en ubåt, och där längs botten jagar fisk efter musslorna. När fisken kommer nära kan musslan känna vibrationerna från fisken och dra ner sifonen.

Åke Granmo, docent vid Kristinebergs marina forskningsstation, vill nu veta om vibrationer från vindkraftverken kan störa ut musslans naturliga flyktreaktion:

– Musslorna är viktiga eftersom de är föda för fisk och andra djur som finns i havet. Så hur de påverkas av vibrationerna har väldigt stor betydelse, säger han till Vetenskapsradion.

Just nu pågår en mängd olika forskningsprojekt som studerar hur havslivet påverkas av en storskalig utbyggnad av vindkraft till havs eftersom kunskapsläget är oklart.

En dansk rapport visade nyligen att vissa djurarter drog sig undan områden där vindkraftsverk hade byggts. Men enligt Lena Bergström, forskare på Fiskeriverket, behövs det bättre underlag för de havsområden som är utpekade som lämpliga för vindkraft i Sverige. Hon säger att problem kan uppstå om det blir väldigt många vindkraftverk på fel områden, eller om man placerar dem i fel miljö.

Nu väntar många forskare på att vindkraftsparken i Öresund blir klar senare i år. Först då kan större studier på effekterna göras.

Jonas Edlund
jonas.g.edlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".