Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Det är de ojämna ljuden från vindkraftverk som stör

Publicerat onsdag 23 maj 2007 kl 09.14
Ojämt ljud stör (Foto: Stig Hammarstedt/Scanpix)

Få människor störs av ljudet från vindkraftverk, men det som stör är det ojämna ljudet. Det hävdar miljövetaren Eja Pedersen på Högskolan i Halmstad i en ny avhandling.

– Det är antagligen på grund av ljudkaraktären. Det är inget  jämt brusigt ljud som vi hör från träden som susar.

Eja Pedersen undersökte inställningen till vindkraftverken hos 1000 personer som bor nära vindkraftverk i södra Sverige. Det är en relativt liten del, 45 av de 1000 tillfrågade grannarna till vindkraftverken som känner sig mycket störda av vindkraftverken. Skillnaden mellan hur störda människor kände sig berodde på var de bor. Folk är mer störda på landsbygden än i ett villaområde eller i en by, säger Eja Pedersen.

– Det tror jag beror på två olika saker. Dels bakgrundsljudnivån, men jag kan också tänka mig att den andra faktorn är att man har olika förväntningar på sin miljö. Om man bor i ett villaområde så förväntar man sig inte att det ska vara helt tyst.

Försvårar inte etableringen
I juni lägger Eja Pedersen fram en doktorsavhandling i miljövetenskap om hur människor upplever att leva i närheten av vindkraftverk, men hon tror inte att hennes nya rön kommer att försvåra vindkraftsetableringarna:

– Jag tror tvärt om att det kan bli en mycket bättre placering av vindkraftverken, och om folk kan lita på att planerarna verkligen tar hänsyn till detta så är det ju lättare att få acceptans för vindkraften.

Ann Jornéus (Radio Halland)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".