Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Salt gör magsårsbakterien farligare

Publicerat torsdag 24 maj 2007 kl 08.03

Magsårsbakterien Helicobacter pylori ändrar skepnad av salt - ju mer salt det finns i magsäcken och tolvfingertarmen, desto mer sjukdomsframkallande blir den bakterie som man idag vet ligger bakom magsår och ökad risk för magcancer.

Bakterien tycker inte om när det blir alltför salt i magen, när alltså kosten innehåller mycket salt – den växer sämre, och ändrar utseende och den ändrar också hela sitt försvar.

I den salta miljön, som är ett hot mot bakteriens liv, överproduceras de ämnen som ska skydda bakterien. Det innebär samtidigt att den blir mer elakartad som sjukdomsframkallare hos människan.

Tidigare behandlades ofta magsår just med saltfattig diet, något som helt fallit ur modet med nya läkemedel.

Forskningen presenterades vid en konferens som hölls av American Society for Microbiology.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".