Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mobilteknik ska ge drägligare äldrevård

Publicerat onsdag 30 maj 2007 kl 07.59

Ny teknik kanske kan göra tillvaron på äldreboenden både drägligare för patienten och mindre stressig för de anställda. Det hoppas man bland annat på Stortorps äldrecenter i Huddinge där man börjat testa ett mobiltelefonsystem som ska hjälpa personalen att få bättre koll på de larm som patienterna kan utlösa när de behöver hjälp.

– Det är mycket mindre spring nu, och sen man tänker att jaha det är hon eller han som ringer där, och nu är jag färdig här och ska fortsätta där. Så det är ju bra, säger sjuksköterskan Seija Laitakari vid Stortorps äldrecenter i Huddinge där man börjat pröva det nya larmsystemet med mobiltelefoner.

Nygammal teknik
Det kan låta märkligt att inte vanliga mobiler använts för larmfunktioner tidigare i vården. Visst, man har haft mobila lösningar med trådlösa telefoner och SMS-system, men det som nu prövas är något helt nytt. Man har satt upp ett lokalt GSM-nät på äldrecentret, och programmerat in larmfunktioner i mobiltelefonerna, säger Bengt Strömberg på BXO Solutions som installerat systemet.

– Och det är det som är det unika det vi gjort i det här fallet att man kan se flera larm samtidigt och vi kan visuellt visa larmen i olika färger, där rött r ett skarpt larm som ingen tagit, medan grönt larm betyder att någon har börjat jobba med larmet.

Bot mot stressig arbetsvardag
Ibland kan det komma många larm samtidigt på en avdelning. Med mobilen får man bättre koll på att personal ingriper. Och larmen når mobilen oavsett var personalen befinner på äldrecentret, i patientrummen, i trädgården eller andra utrymmen. Dessutom lagras statistik om larmen, som kan följas av sjuksköterskan på en dator, en helt ny funktion. Summan av det hela ska bli ett säkrare larmsystem på äldrecentret.

– Det är helt nytt så vi lär oss hela tiden men det verkar vara ett jättebra larmsystem, säger sjuksköterskan Seija Laitakari.

Reporter: Per Gustavsson
per.gustavsson@sr.se

Mer om det nya mobillarmsystemet i Vetenskapsradion Tekno onsdag 13.20 i P1.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".