Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vetenskapsradions uppdrag

Publicerat tisdag 24 maj 2005 kl 16.35

Vetenskapen spelar en allt större roll i vår kultur. Dagligen görs upptäckter som kommer att förändra vår världsbild och vår uppfattning av oss själva.

Upptäckterna blir snabbt till vetenskapens pusselbitar i det gamla läggspelet som ständigt ger oss en ny bild av vart vi kommer ifrån, vilka vi är och vart vi tar vägen. Vidgandet av kunskapens gräns ställer också den demokratiska processen inför nya utmaningar.

Efter den snabba utvecklingen av fysiken och kemin står vi nu inför en biologisk revolution där DNA-spiralen utgör den stubintråd som tänt laddad forskning kring till exempel intelligens, livets tillblivelse, vår livslängd, vår identitet, kloning och medicinsk vård. Kartläggningen av hela vår arvsmassa och hur generna påverkar våra liv kommer inom kort att leda till en debatt som får kärnkraftsdebatten att blekna. Nu rotar forskarna bokstavligen i livets kärna.

Intresset för vetenskap är stort
Kunskapen om ’den nya biologin’ är samtidigt låg i stora delar av samhället. Intresset för vetenskap är dock, enligt en rad lyssnarsiffror och ett flertal enkäter, mycket stort i radiopubliken. Sveriges Radio har idag landets, utan jämförelse, största vetenskapsredaktion, en redaktion som dagligen når fler människor runt om hela landet med forskningsnyheter än någon annan.

Eftersom begreppet folkbildning hör till hjärtefrågorna i public service kan man därför påstå att Sveriges Radio här spelar en mycket viktig roll på mediascenen. Vetenskapsredaktionens arbete bidrar också till ’ett mångkulturellt samhälle’ på ett mycket speciellt vis. Huvuddelen av materialet i Vetenskapsradion kommer nämligen från vad C.P. Snow en gång kallade ’den andra kulturen’, det vill säga den tekniskt, medicinska och naturvetenskapliga världen. Denna viktiga del av vår kultur är mycket bristfälligt bevakad i övriga media.

Vi finns i Uppsala
Vetenskapsredaktionen är placerad i lärdomsstaden Uppsala och står i dag för tolv procent av P1 sändningstid. Enligt en rad lyssnarundersökningar vill lyssnarna ha ’mera vetenskap’.

Redaktionen producerar idag det klassiska programmet ’Vetandets Värld’ som startade redan 1974 och som enligt RUAB-undersökningen ’Röster om Radio’ hör till P1 allra mest populära program. Varannan fredag förvandlas Vetandets Värld till ’Historiska klubben’ där en rad historiker belyser en aktuell fråga som exempelvis skatter, invandring eller rösträtten. 

Vetenskapsradions nyhetssändningar på morgonen är ett i etervärlden unikt program där redaktionen kort berättar om det allra senaste på forskningsfronten. I redaktionens veckomagasin sammanfattas och kommenteras veckans framsteg och bakslag inom vetenskapen. Programmet Kropp & själ tar upp hälsofrågor för människor mitt i livet. I Vetenskapsradion Forum, Språket och Historia hör du varje vecka reportage från den humanistiska och samhällsvetenskapliga forskningsarenan. Och i Vetenskapsradion Tekno får du tillfälle att tränga in i olika samtida tekniska frågeställningar.

Vetenskapsradions program kan avnjutas inte bara i P1, våra nyheter sänds dessutom i ett flertal P4 stationer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".