Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nötter mot åldersdiabetes

Publicerat onsdag 27 november 2002 kl 07.00
85 000 kvinnor kan nog inte ha fel - äter man nötter och jordnötssmör minskar risken för åldersdiabetes. Det är antagligen de omättade fetterna som gör susen.
Forskare vid Harvard school of Public Health har gjort en studie av 85 000 kvinnor, som pågått i 16 år. Den visar att de omättade fetterna i nötter är bra mat - minst lika bra som rapsolja, eller olivolja. Men det är ett alternativ till annat fettintag, det är inte nyttigt att äta för mycket fett, som bekant. Studien visar att risken att drabbas av åldersdiabetes var åtta procent lägre för kvinnor som ätit nötter en gång i veckan, jämfört med för dem som nästan aldrig äter nötter. Och för de riktiga nötfrossarna, de som ätit nötter minst fem gånger i veckan, var risken hela 27 procent lägre. Liknande siffror gäller för jordnötssmör. Därmed inte sagt att svenska folket borde börja masskonsumera nötter, säger Bengt Vessby. - Forskarna har visat ett samband, men det säger inte så mycket om orsak och verkan. Intervjuad: Bengt Vessby, professor i klinisk näringsforskning, Uppsala universitet Källa: Journal of American Medical Association
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.