Blå majs nyttigare än gul

Foto: Marco Ugarte/Scanpix
Mexikanska majstortillas.

Forskare i Mexiko har undersökt de olika majssorternas näringsinnehåll och kommit fram till att den blå majsen innehåller 20 procent mer protein än den gula.

Publicerat tisdag 7 augusti 2007 kl 07:00

Den blå majsen är inte bara mer proteinrik, den innehåller dessutom en lägre andel stärkelse än den gula. Därmed får den ett lägre glykemiskt index, så kallat GI. Ett livsmedel med lågt GI släpper ut socker till blodomloppet långsammare och anses vara nyttigare för kroppen.

Många hälsofördelar
Forskarna bakom studien tror nu att den blå majsen skulle kunna spela en viktig roll för att motverka så kallade välfärdssjukdomar som stroke och diabetes. Dessutom är antocyanin, det ämne som färgar majsen blå, är en så kallad antioxidant, som ger en ökad motståndskraft mot cancer.

Allt enligt en studie i Journal of the Science of Food and Agriculture.

Jonas Edlund
jonas.g.edlund@sr.se

Skriv ut

Dela