Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Glupsk fisk nytt vapen mot malaria

Publicerat måndag 13 augusti 2007 kl 08.09
Malariamyggan är liten och svår att få stopp på.

Forskare i Kenya har med framgång testat en alternativ metod att bekämpa spridningen infektionssjukdomen malaria, rapporterar vetenskapsradion. Genom att plantera in en larvätande fiskart i dammar där malariamyggans larver kläcks har man kunnat decimera parasiten i försöksdammarna med över nittio procent.

Den nya metoden handlar om att bekämpa malariamyggan redan tidigt, när myggan fortfarande är larv och lever i stillastående vattensamlingar. Mygglarven bär på plasmodiumparasiten som orsakar malaria när den sprids till människan via de vuxna stickmyggorna.

Framgångsrika försök med lokal fiskart
I försök planterade forskarna in den larvätande cikliden Niltilapia i två dammar fulla med malariamygglarver. Och redan efter 15 veckor kunde man konstatera att antalet larver av den vanligaste och allvarligaste malariamygglarven minskat med hela 94 procent. I en kontrolldamm utan fisk ökade under samma tid mängden mygglarver med det tredubbla, rapportera open access-tidskriften BMC Public Health.

Både möjligheter och frågetecken
En av fördelarna med att bekämpa malaria med Niltilapia är att den är en uppskattad matfisk i de delar av Kenya där försöken utfördes. Dessutom förökar arten sig snabbt, och kan därför bli en viktig proteinkälla för befolkningen. Samtidigt är det oklart vilka ekologiska effekter en omfattande inplantering av Niltalapia skulle ha. Till detta kommer också att många malarialarver utvecklas i små vattenpölar, där den aktuella fiskarten inte kan leva.

Reporter: Jonas Edlund
jonas.g.edlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".