Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Idrottare dopar sig med konstgjort blod

Publicerat torsdag 12 december 2002 kl 08.31
Skidsäsongen har börjat och med den kommer larm om ett nytt dopningspreparat: konstgjort blod.
För ambulanspersonal är konstgjort blod idealiskt . Det kan lagras i flaskor i rumstemperatur, passar alla blodgrupper, är oerhört effektivt som syrgas-transportör samt rent från HIV, hepatit och andra virus. Globalt sett är behovet enormt. Blodgivarna är för få - HIV-patienter, förblödande soldater och trafikoffer för många. Men Hemopure - som produkten heter - används även av idrottare som dopningsmedel. Den som tar preparatet 30 minuter före start ökar sin syreupptagningsförmåga med 10 %. Det lär - som vanligt - först ha testats av proffscyklister och är nu på väg till skidsporten. Fusket kan dock avslöjas med ett vanligt blodprov, säger professor Bengt Saltin från Centrum för Muskelforskning i Köpenhamn.
Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.