Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Protein orsak till spanska sjukans dödlighet

Publicerat fredag 12 oktober 2007 kl 08.31

Anledningen till att spanska sjukan blev så dödlig kan ha med ett enskilt protein att göra.

Det hävdar forskare som studerat det gamla influensaviruset, som skördade mellan 40 och 100 miljoner människoliv i början på 1900-talet.

Det aktuella proteinet verkar göra så att lunginflammationen, som man kan få i samband med en influensa blir farligare än annars.

Många forskargrupper har genom åren försökt ta reda på varför just spanska sjukan var så dödlig, för att lära sig mer om influensa, inte minst i ljuset av hotet från fågelinfluensan H5N1.

Källa: St. Jude Children’s Research Hospital i Memphis, Tennessee  och tidskriften Cell Host & Microbe.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".