Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vetandets värld 2002-12-31

Publicerat fredag 3 januari 2003 kl 10.36

Glöggens historia

Att dricka glögg måste väl anses som en väl inarbetad tradition i Sverige såhär runt juletid. Men var ifrån kommer den här traditionen, och hur länge har vi druckit glöggliknande drycker?
I dagens program besöker vi Vin- och sprithistoriska museet i Stockholm och hör museichefen Mirja Lausson berätta om glöggens historia. I programmet provsmakas också olika glöggsorter - bland annat "Vinhandlarens glögg", gjord på ett recept från år 1897 - ur museets samlingar:

Så här gör du vinhandlarens glögg hemma:

1 flaska fylligt spanskt rödvin 3 dl halvsöt sherry 3 1/2 dl cognac 3 dl socker 1 vaniljstång 2 bittermandlar 1 dl russin 6-8 kardemummakärnor 1 kanelstång Tag ur kärnorna ur kardemummans frökapslar och skär vaniljstången i bitar. Lägg kryddor och russin i 1/2 dl cognac och låt stå och dra övertäckt i två dygn. Smält sockret i lite kokande vatten. Blanda vin och resten av cognacen och tillsätt sedan sockret och kryddblandningen. Värm sedan upp glöggen och sila ifrån kryddorna. Om så önskas kan blandningen brännas av med en tändsticka. Servera glöggen het.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.