Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nyupptäckt ö kan bli politik

Publicerat fredag 2 november 2007 kl 08.13

Något som kan vara världens nordligaste ö har upptäckts norr om Grönland. Ön, som är mycket liten, kallas preliminärt för Stray Dog West, och hittades i somras av en amerikansk expedition.

Norr om Grönland finns bara iskallt vatten och ogenomträngliga ismassor. Området hör till världens mest svårtillgängliga, coh är i stora delar outforskat .

40 meter lång
Hit lyckades i amerikanen Dennis Schmitt under en expedition i somras ta sig och fann då ön som han nu kallar Stray dog West. Den är bara 40 meter lång och ligger i ett grundt område ute på kontinentalsockeln.

Ännu är det inte klart om den nya ön faktiskt är permanent. Den kan visa sig vara bara en tillfällig grushög, säger Martin Jakobbson, docent maringeologi och geofysik vid Stockholms universitet.

– Det kommer väldigt tjock is som trycker upp sådana här öar och de kan eroderas bort av isen lika fort.

Men visar sig ön vara stabil kan den få politisk betydelse. I enlighet med Havsrättkonvensionen håller just nu bland andra Canada, USA och Ryssland på att kartlägga arktisområdet. Danmark, som Grönland hör till, har fram till år 2014 på sig att kartlägga sina områden och lämna in de anspråk man har.

Naturtillgångar lockar
Kan man visa att Grönlands nordligaste punkt inte längre är ön Kaffeklubben, utan istället den nordligare Stray dog West, så kan man öka anspråken och därmed få kontroll över de naturtillgångar som tros finnas under Arktis botten - gas, olja och mineraler.

Rene Forsberg, en av de danska forskare som kartlägger områderna runt Nordpolen, säger till Vetenskapsradion att danskarna själva ännu inte sett den nyupptäckta ön. Danmark skickar en expedition till området nästa år igen, och det danska Utrikesministeriet kommer att basera sina anspråk på de kartläggningar som då görs, säger Forsberg.

                                      Anna Rockberg Tjernberg
                                          anna.rockberg-tjernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".