Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Bioteknik gör bröd av afrikanska sädesslag

Publicerat fredag 2 november 2007 kl 08.10

Livsmedelsforskare vid SIK i Göteborg försöker utveckla möjligheten att baka bröd med afrikanska sädesslag.

Traditionellt äts sädesslagen sorghum och hirs som gröt och går inte att använda till ett fluffigt bröd. Samtidigt växer efterfrågan på bröd i Afrika, och man importerar vete för att kunna möta den.

Därför försöker göteborgsforskaren Mats Stading nu i samarbete med sydafrikaner hitta nya sätt att baka, så att de inhemska afrikanska sädesslagen också ska kunna användas till bröd.

Både sorghum och hirs tål torka bra och passar att odla i det afrikanska klimatet.

(SIK - Institutet för Livsmedel och Bioteknik AB)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".