Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vuxna celler kan göras om till stamceller

Publicerat onsdag 21 november 2007 kl 09.17
1 av 2
2 av 2
Jonas Frisén forskar på samma teknik som de amerikanska och japanska forskarna, men på celler från möss.

Ett riktigt stort genombrott  har gjorts inom stamcells-forskningen.  Amerikanska och japanska forskargrupper har lyckats få färdigutvecklade mänskliga celler att backa till samma stadium som embryonala stamceller, som kan bli vad som helst i kroppen.

Sådana stamceller hoppas man i framtiden ska kunna bota många sjukdomar, och i och med det här genombrottet kan de tas fram lättare och utan de etiska problem som bland annat kloning innebär.

Den svenske stamcellsforskaren Jonas Frisén säger att det här, om det håller, är det häftigaste han har upplevt inom sitt område:

– På ett sätt så har vi nog varit många som trott att det skulle vara lite för bra för att vara sant, att man skulle lyckas göra det de nu verkar ha lyckats med att, att reprogrammera vuxna celler. Här har vi en typ av jungfrukälla, att man kan ta en cell från en vuxen individ och få den att bli som en av de allra första embryonala cellerna, som kan ge upphov till alla kroppens celltyper.

Gener lurar cellen

Det forskarna har gjort påminner på sätt och vis om kloning. Där tar man en cellkärna och stoppar in den i en äggcell som man har tömt på arvsanlag. Då får den nya miljön cellkärnan att tro att den ska bli ett växande embryo – en samling embryonala stamceller.

Men nu har man i stället hittat och separerat just de gener som kan få cellerna att tro att de är stamceller. De här generna – det räcker med fyra stycken – har man fört in i celler från barn och vuxna.

Cellerna var från början hud- och bindvävsceller, men efter ett par veckor var de så lika embryonala stamceller att det inte gick att se skillnad. Nu återstår det att se om de verkligen fungerar likadant.

Egna celler

De embryonala stamcellerna vill man i framtiden kunna använda för att bota sjukdomar, genom att få dem att ersätta skadade celler. Och här har den nya tekniken en stor fördel: eftersom man kan utgå från celler från den som ska behandlas minskar risken för att kroppen stöter bort de läkande cellerna.

Dessutom slipper man de etiska diskussionerna kring kloning och kring att ta stamceller från mänskliga embryon.

”Kloning kan vara passé”

Kloning kan nu faktiskt vara passé, tror Jonas Frisén.

– Förhoppningsvis är det det, för det här är ett mycket enklare sätt att nå samma resultat, säger han.

Innan behandlingar kan bli möjliga återstår att lära sig styra stamcellerna att bli just de celler man vill ha, och att undvika de tumörbildningar som stamcellerna tenderar att ge.

 

Se också:

Cell
Science

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".