Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skydd för tumlare hotar sälar

Publicerat fredag 23 november 2007 kl 08.03
1 av 2
Sälar lockas av tumlarskrämmor.
2 av 2

Små ljudalstrande cylindrar, som ska skrämma bort tumlare från fisknät i Östersjön, tycks istället locka till sig sälar.  Konskevenserna blir förödande, både för fisket och för sälarna.

– Det blir väldigt stora skador, man kan dra upp nät utan att det finns en enda torsk, säger Heidi Strid, biolog på Stockholms Universitet.  

Slamsor av halvätna torskar, bortskrämda torskar och sönderrivna nät drabbade de småskaliga fiskare på Öland som ingår i Heidi Strids undersökning om tumlarskrämmans effekt på fisket.

Matklocka för sälar
I genomsnitt mer än halverades torskfångsterna i de nät som utrustats med tumlarskrämmor, små ljudalstrande cylindrar som är fästa på näten. Orsaken är att sälarna, som inte alls skräms av ljudet, istället lär sej att ljudet kommer från ett ställe där det finns gott om mat.

Det var efter ett EU-direktiv från 2004 som vissa fiskare i södra Östersjön ålades att utrusta näten med tumlarskrämmor, så kallade pingrar. Orsaken var att skydda de mycket få tumlare som fortfarande finns kvar i Östersjön, att förhindra att de fastnar i näten.

Sjölejon i Argentina fastnade
Efter direktivet gav Fiskeriverket förra året Heidi Strid uppdraget att studera effekterna av pingrarna, bland annat eftersom fiskare utanför Argentinas kust fått problem efter det att de börjat använda pingrar för att inte delfiner skulle drunkna i näten.

Men konsekvensen i Argentina blev att sjölejon lockades till de fiskfyllda näten, delfinskrämman blev en matklocka för sjölejonen på samma vis som för gråsälarna.

Risk att sälar drunknar
Sälarna löper också en ökad risk att fastna å drunkna i näten.

– Nu när vi har visat att pingrarna ger en ökad sälnärvar så ger det även en ökad bifångst av säl, som tyvärr kommer att dö en plågsam död, och det är inte etiskt bra, säger Heidi Strid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".