Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Amazonas hotas av torka

Publicerat fredag 30 november 2007 kl 07.53
Här har en sojaplantering ersatt regnskogen. Novo Progreso, Para, Brasilien.

Stigande temperaturer när klimatet blir varmare hotar världens största regnskog Amazonas. I kombination med människans avverkning av skogen ser framtiden mörk ut, enligt en ny forskarrapport. Hoten mot världens skogar utgör ett stort klimatproblem, och det här kommer att diskuteras när FN:s klimatmöte på Bali startar på måndag.

Det största klimathotet mot Amazonområdet är torka. I ett varmare och torrare klimat riskerar delar av skogen att dö, och det leder i sin tur i en ond cirkel till att ännu mer växthusgaser frigörs, och klimatet värms än mer.

Ekologisk katastrof
En rapport i tidskriften Science sammanfattar läget och förutspår Amazonas öde.

Ben Smith, ekolog vid Lunds universitet, ser allvarligt på situationen.

– Vatten är väldigt grundläggande för naturen och för samhället i stort. Därför skulle det vara en ekologisk, kulturell och socioekonomisk katastrof om det blev mycket mer torka i Brasilien och Amazonområdet, säger han.

Brasilien drabbas värst
Torka, orsakad av avskogning och varmare temperaturer är det största hotet mot Amazonas växt- och djurliv, som i generationer anpassat sig till ett fuktigt klimat.

Enligt rapporten kommer torkan slå olika hårt mot olika områden i Amazonas. Värst drabbas sydöstra Amazonområdet, alltså framför allt Brasilien. Det är också där det förekommer mest skogsavverkning.

Skog avverkas framför allt för att ge plats åt sojaodlingar och betesmarker för boskap.

Köttproduktionen kan miljöanpassas
Avskogningen gör att torkan blir ännu värre. Träden spelar en viktig roll i att upprätthålla Amazonas fuktiga klimat, genom att dra upp vatten från marken, som avdunstar och bildar regn.

Rapporten ger en dyster bild av Amazonas framtid, men forskarna påpekar att det går att göra något åt situationen. De har till exempel märkt att köttproducenterna i Brasilien börjat intressera sig för att klimatanpassa eftersom kunder i väst efterfrågat det.

– Om man utgår från att miljömärkning tar hänsyn till skötsel av marken, bland annat att inte ta bort skog, så är det ett sätt för oss i väst att påverka också, säger Ben Smith på Lunds Universitet.

                                                          Gabriella Björk
                                                       gabriella.bjork@sr.se  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".