Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Medicinpristagare och musvän

Publicerat onsdag 5 december 2007 kl 10.24
1 av 2
Medicinpristagaren Martin Evans.
2 av 2

Han säger att han älskar möss, trots att han gett hundratals cancer. Möt en av årets nobelpristagare i medicin, britten Sir Martin Evans, en av förgrundsgestalterna inom stamcellsforskning och dessutom pappa till den så kallade knockoutmusen.

Omslagspappret prasslar och Sir Martin Evans skeptiska blick bakom de stålbågade glasögon mjuknar betänkligt när han packar upp paketet. Musens pipande blandas med pristagarens glada utrop:

– Åh, är det en riktig mus, så härligt! säger Evans om musen Alfred, döpt efter Nobel förstås, som Vetenskapsradions reporter har med sig.

Sir Martin älskar faktiskt möss, fast han har genmodifierat hundratals försöksmöss under sin karriär så att de fått cancer eller cystisk fibros.

Banketten lockar

När nobelbanketten kommer på tal så lyser pristagarens ögon. Det blir nog i klass med när han adlades för några år se, för sina insatser inom medicinen. Frun Judith kommer med förstås till Stockholm, och de tre barnen och de fem barnbarnen. Fast hans yngsta dotterdotter är bara några veckor gammal, så henne har Nobelstiftelsen bett att han inte tar med på finkalaset i Stadshuset.

Rena magin mot cancer

När jag frågar Sir Martin om vad hans stamcellsforskning och knockoutmöss lett till, så nämner han en mycket lovande behandling mot bröstcancer som just inletts i Storbritannien. Bröstcancer av den ärftliga sort som hans fru fick för 9 år sen, men tillfrisknat ifrån:

– Det får man väl säga är en strålande bra läkemetod, som helt enkelt tar död på tumörcellerna!

Det är magiskt, tycker Sir Martin. Genom att slå ut det ena av cellernas 2 DNA-repareringssystem, så kan man komma åt bröst- och äggsstockscancercellerna som dör av sig själva, eftersom de också har fel på det andra systemet, det som kallas BRAC2. Fast Sir Martin vill inte väcka falska förhoppningar, det behövs fler studier för att veta säkert säger han:

– Det finns alltid ”om” och ”men” och möjliga problem, men det är ett exempel där en fantastisk möjlig behandlingsmetod har utvecklats genom studier på möss.

Ett längre porträtt av Martin Evans sänds 6/12 i Vetandets värld, kl 12.10 och 23.07 i P1.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".