Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Hjärtan repareras med celltransplantation

Publicerat torsdag 6 december 2007 kl 08.07
Celler kan reparera hjärtan efter en infarkt.

Tyska forskare har upptäckt en metod för att reparera hjärtan efter en hjärtinfarkt. Det handlar om att transplantera hjärtmuskelceller som tagits fram ur embryonala stamceller.

I Sverige drabbas 40 000 människor av hjärtinfarkt varje år. Mer än en fjärdedel av dem avlider redan innan de kommer till sjukhus, oftast på grund av att hjärtats normala rytm rubbas så att hjärtat till slut stannar, och det är de här rytm-rubbningarna som motverkas av celltransplantationen.

Hjärtan repareras efter infarkt

Vid en hjärtinfarkt dör delar av hjärtat och målet för den här sortens forskning är att lyckas reparera det igen - att kunna byta ut de skadade cellerna mot nya, friska.

Stefan Jovinge, hjärtläkare och gruppledare för Lunds stamcellscentrum, hoppas på metoden:

– Det har ju varit en av medicinens stora sorger att vi inte kan reparera ett infarktskadat hjärta - vi kan förhindra att infarktutvecklingen fortsätter, men vi kan inte reparera den utvecklingen.

Studien, som publiceras i tidskriften Nature, genomfördes på möss, och det visade sig att mushjärtan som lagats med de här specialframtagna hjärtmuskelcellerna klarade en ny hjärtinfarkt lika bra som ett friskt hjärta.

Överblivna ägg kan komma till användning

Men det är mycket arbete kvar innan musstudien kan överföras till studier på människor. Många är tveksamma till att använda hjärtceller som kommer från aborterade foster, men Stefan Jovinge tror fler kan acceptera metoden om cellerna istället tas från ägg som blivit över vid konstgjord befruktning:

– Vid konstgjord befruktning spolas de överblivna cellerna ned i vasken och jag, och jag tror större delen av den svenska befolkningen, tycker att det är viktigt att man kan använda dessa för att utveckla nya terapier, för hjärtsjukdomar är ju ett mycket stort problem.

Gabriella Björk
gabriella.bjork@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".