Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Akrylamid ökar inte cancerrisk

Publicerat tisdag 28 januari 2003 kl 10.00
Nu är det fritt fram att frossa i chips, pommes frites och andra upphettade livsmedel med hög stärkelsehalt. Något som för mindre än ett år sedan påstods vara riskabelt.
Det var i april förra året som det stora larmet om akrylamiden kom. Chips, pommes frites, stekt potatis och andra upphettade livsmedel med mycket stärkelse påstods öka risken för cancer, men enligt en ny studie som svenska forskare presenterar i tidskriften British Journal of Cancer idag finns inga belägg för att akrylamid skulle påverka tumörer i tjock- eller ändtarm, urinblåsa eller njure. Men det behövs mer forskning för att få klarhet i hur människor påverkas av akrylamiden. Källa: British Journal of Cancer
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.