Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tro på makthierarki bakom diskriminering

Publicerat måndag 10 december 2007 kl 08.00

Etnisk diskriminering beror inte enbart på fördomar om människor från andra delar av världen. Enligt en ny avhandling i psykologi är vår tilltro till makthierarkieren, alltså att vissa människor som till exempel chefer, män eller etniska svenskar bör ha mer att säga till om än andra, en minst lika viktig pusselbit.

Det har tidigare varit svårt att koppla etnisk diskriminering till fördomar, helt enkelt därför att alla människor som har fördomar inte automatiskt diskriminerar andra.
– Alla människor har mer eller mindre tilltro till hierarkier, alla samhällen i hela världen har en hierarkisk indelning. Vad som skiljer oss åt individuellt det är hur mycket vi tror på att det här är bra, det är hur mycket vi tror på att ett samhälle ska vara hierarkiskt, säger avhandlingsförfattaren Alexandra Snellman. 

Testade tilltron till hierarkier
Vad Alexandra Snellman gjorde var bland annat att i experiment be ett antal testdeltagare ta ställning till påståenden som att ”vissa grupper av människor är underlägsna eller underordnade andra” eller att ”vi skulle ha färre sociala problem om vi behandlade alla grupper likadant”. Testdeltagarna fick sedan ta ställning till några hypotetiska situationer där de antingen ombads hjälpa eller straffa olika människor, invandrare och etniska svenskar. Det visade sig då att de testdeltagare som hade en hög tilltro till makthierarkier och sociala hierarkier gav invandrarna hårdare straff än de gav de etniskt svenska, och invandrarna befinner sig ju som bekant ofta långt ner i hierarkin.

Alexandra Snellman hoppas att hennes resultat kan vara ett hjälpmedel när det gäller att komma till rätta med diskrimineringen i samhället:
– Tidigare försök att motverka diskriminering har handlat så mycket om att försöka förändra individen. Vad vi kanske skulle behöva göra det är att titta mer på situationerna, när uppstår diskriminering? När det gäller just myndigheter så har man ju en möjlighet att kanske lägga om sättet att arbeta på, att man kanske är fler än en som fattar beslut.

Urban Björstadius
Vetenskapsradion Forum
forum@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".