Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Feta möss känsligare för bakterier

Publicerat tisdag 11 december 2007 kl 07.02

Feta möss har sämre infektionsförsvar än möss som inte är feta. Det säger forskare i USA, som har testat tandlossningsbakterier på möss för att se hur mottagliga de är för infektionen.

Ännu är det för tidigt att dra slutsatsen att samma sak gäller feta människor:
– Den här sortens undersökningar kan lära oss ganska mycket om vad det är som vi bör titta på sedan vad gäller människor. Den skulle kanske kunna beskriva en av flera skador och ökade besvär med fetma i samhället kan ge upphov till, men det är väldigt viktigt att veta att det är just möss man har tittat på och inte människor, säger Christer Janson som är docent på institutionen för medicinska vetenskaper på Uppsala universitet. 

Feta möss tappar lättare tänderna
Att tandlossning och vissa kroniska sjukdomar som hjärt och kärlsjukdomar har en tydlig koppling har man länge vetat, men nu har forsakarna i USA också kommit fram till att feta möss är känsligare för bakterier som orsakar tandlossning.

Forskarna på Boston University har utsatt feta och smala möss för tandlossningsbakterier och då sett att feta möss sämre klarar av den sortens bakterier och har svagare infektionsförsvar. Vilket innebär att de inte reagerar lika kraftigt med den inflammation som är nödvändig för att att övervinna infektionen.

Nästa steg: människan
Christer Janson, som själv har varit en av de ansvariga i en internationell studie om kopplingen mellan infektion och fetma, menar att den här nya studien är av betydelse för fortsatt forskning.
– Man har vetat under ganska många år att det finns en koppling mellan tandlossning och inflammation i tandköttet och vissa kroniska sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar. Det här skulle kunna bidra till att förklara det sambandet, att det i så fall skulle kunna handla om fetma och att en av effekterna av fetma är att man har en sämre motståndskraft mot infektioner.

Özgür Karlidag
ozgur.karlidag@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".