Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya rön om rött kött och cancer

Publicerat onsdag 12 december 2007 kl 08.14

En ny stor cancerstudie har för första gången visat på ett samband mellan rött kött och lungcancer.

En halv miljon människor mellan 50 och 71 år ingick i den amerikanska studien, och dom följdes i åtta år.
De som åt mest rött kött, och charkprodukter löpte en signifikant större risk att drabbas av lungcancer jämfört med de som åt minst kött.

För en månad sedan larmade världscancerfomden om att kött och charkprodukter ökar risken för tarmcancer. Det är det bland annat det mättade fettet och järnet i köttet som är källan till problemen, skriver forskarna.
Som rött kött räknade forskarna nöt, fläsk och lamm. Och processat kött var till exempel bacon, skinka och olika sorters korvar, även dom på kyckling- och kalkonkött.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".