Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Blodprov ger färre döda i prostatacancer

Publicerat onsdag 12 december 2007 kl 08.24
Tiotusen personer drabbas av prostatacancer varje år i Sverige. Foto: Scanpix

Antalet män som drabbas varje år av prostatacancer har ökat drastiskt de senaste 25 åren samtidigt som dödligheten har minskat.
Det beror på en ökad användning av PSA-test, ett särskilt blodprov, under samma period, menar forskare i Norge som har kartlagt de nordiska ländernas användning av PSA-test.

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen bland män. Varje år drabbas ca 10 000 personer varav 2500 inte överlever sjukdomen. Men samtidigt som prostatacancer har ökat de senaste 25 åren har dödligheten minskat.

Nordisk genomgång
Det är ett resultat av att man började använda sig av PSA test, ett särskilt blodprov, under de studerade 25 åren, det menar norska forskare som har tittat på PSA-användning och dödlighet i prostatacancer i de nordiska länderna. Studien publiceras i The Journal of the National Cancer Institute.

Peter Wiklund som är professor i urologi på Karolinska institutet menar att studien talar sitt tydliga språk.

– Det är ett klart trendbrott kan man säga. Prostatacancer är en sjukdom som man löper större och större risk att dö av ju äldre man blir och befolkningen i Norden blir långsamt äldre och äldre. Trots detta ser man en minskning av dödligheten i prostatacancer, säger Peter Wiklund.

Snabb behandling
Med hjälp av PSA-test kan man upptäcka tumören i ett tidigt stadium. Men testet är inte okontroversiellt.

Ett utslag i testet kan bero på cancer och leda till en snabb diagnos och behandling.
Men utslaget kan också bero på en ofarlig tumör, och då blir det problematiskt eftersom behandlingen kan leda till biverkningar som impotens och inkontinens.

– Man kan bota patienter. Om man hittar tumören tidigt och opererar, så överlever fler patienter. Men man måste hela tiden ta hänsyn till att man riskerar att överbehandla patienter, eftersom vi ännu har dåliga instrument för att skilja vad som är elaktartade tumörer från vad som är ofarliga tumörer, säger Peter Wiklund.

                                                         Özgür Karlidag
                                                        ozgur.karlidag@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".