Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Läkemedelsrester i avloppsvatten bör renas bort

Publicerat måndag 17 december 2007 kl 08.27

Till årsskiftet lämnar Naturvårdsverket en rapport till regeringen om vad man ska göra åt att fiskar blir sterila av p-pillerrester i avloppsvatten. Det handlar också om blodtryckssänkare, lugnande medel och värktabletter som påverkar havsmiljön.

Hur skadliga de här läkemedelsresterna är, det är osäkert anser Joakim Larsson som är forskare vid Sahlgrenska Akedemin.

– Det bästa exmplet man har på detta är östrogen från p-piller som man sett kan påverka fertiliteten hos fiskar som exponeras för kommunalt avloppsvatten. Det blir individer som har testiklar och äggstockar i samma fisk. Men hur alla de här andra läkemedlen påverkar är lite svårt att veta för vi har inte de verktyg idag som behövs.

De svenska reningsverken är antingen biologiska eller kemiska beroende på var i landet dom ligger. Men de är inte gjorda för att rena vattnet från läkemedel. Idag görs det olika tester för att hitta bättre reningsmetoder, men det är för tidigt att införa dem än.

– Olika avancerade metoder som man använder och testar idag är till exempel ozonrening och rening med uv-ljus och olika oxidationsmedel. Men det finns också risker, det kan bildas nya ämnen så det är viktigt att man undersöker detta så man inte skapar nya problem samtidigt, säger Joakim Larsson.

Vissa läkemedel är väldigt lätt nedbrytbara och försvinner helt genom reningsverken medan andra kommer ut i miljön i precis lika höga koncentrationer. Och just nu jobbar Naturvårdsverket med att färdigställa en rapport på uppdrag av den förra regeringen där man bland annat har i uppgift att redovisa hur läckaget vid reningsverken kan minska.

Özgur Karlidag
ozgor.karlidag@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".