Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Olaglig forskning på centrum i Uppsala

Publicerat tisdag 18 december 2007 kl 07.20

Centrum för miljörelaterad ohälsa och stress, CEOS, i Uppsala har i flera år olagligen bedrivit forskning på patienter. De ansvarigas officiella version är att ingen forskning alls bedrivits baserad på känsliga patientuppgifter, men handlingar som Sveriges Radio Uppland tagit del av visar att flera forskningsstudier gjorts.

På Centrum för miljörelaterad ohälsa och stress, CEOS, i Uppsala utreds patienter med utmattningsdepression och andra stressrelaterade sjukdomar. Kliniken är knuten till Uppsala universitet och sedan 2001 har över 800 patienter remitterats dit. De har lämnat blodprov och salivprov, svarat på enkäter och träffat läkare. Uppgifterna har sedan lagts in i en databas. Den stora majoriteten har också skrivit på ett papper om att deras uppgifter får användas till forskning. Men Datainspektionen, som granskat verksamheten sedan juli 2006, anser i ett beslut igår att det som patienterna fått skriva på mellan 2001 och början av 2006 i lagens mening inte är korrekt.
Det betyder att all forskning som kan ha bedrivits på de nära 600 patienterna som kom till kliniken mellan dessa år är olaglig. Och den officiella versionen från de ansvariga är också att ingen forskning bedrivits på dem.

Uppgifterna har använts

Det säger både CEOS grundare professor Bengt Arnetz och Birgitta Lanner, som i dag är chef på kliniken. Men vi kan i dag visa att det i flera år använts just uppgifter från de här patienterna till att forska. Vi har gått igenom årsredovisningar, rapporter om hur forskningsmedel använts och även tagit del av e-post som skickats från en av de huvudansvariga. Vi har dessutom, via källor på flera håll i Sverige och även utomlands, fått tag på de artiklar som forskare på CEOS skickat in för publicering i vetenskapliga tidskrifter - forskningsstudier som alltså ännu inte publicerats. Och handlingarna bevisar att forskning bedrivits på kliniken och att resultaten i studierna baseras på uppgifter från flera hundra CEOS-patienter från åren 2001-2005. Vi visar materialet för verksamhetschefen Birgitta Lanner:
– Ja, är det så att det här är en forskningsstudie som gjorts på CEOS, så är det naturligtvis beklagligt att jag har svarat felaktigt på grund av att jag inte har fått korrekta uppgifter.

Alexander Gagliano
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".