Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Osanna uppgifter till Datainspektionen om olaglig stressforskning

Publicerat onsdag 19 december 2007 kl 08.48

Sveriges Radios granskning av den olagliga forskning som bedrivits vid stresskliniken CEOS i Uppsala visar nu att flera ansvariga personer har kommit med oriktiga uppgifter till Datainspektionen, som granskat verksamheten i flera år.

I dokument som SR Uppland gått igenom kommer det fram att bland andra landstings-styrelsens ordförande i Uppsala län, Erik Weiman (m), inte svarat sanningsenligt när Datainspektionen ställt frågor.

– Jag har ingen anledning att ifrågasätta dem som gav mig underlaget till de uppgifter jag har gett till Datainspektionen, säger Erik Weiman.

Forskning utan tillstånd

I går berättade vi hur man på stresscentret CEOS i Uppsala, dit patienter med bland annat utmattningsdepression remitteras, i flera år forskat på patientuppgifter utan att ha laglig grund för det. Den officiella versionen från ansvariga, och alltså till och med från moderaten Erik Weiman, har hela tiden varit att man aldrig forskat på patientuppgifterna på CEOS, men Upplandsnytt kunde i går presentera forskningsstudier som bevisar motsatsen. Där berättade också en forskare om de forskningsrapporter han författat tillsammans med kolleger och skickat in till vetenskapliga tidskrifter.

En av medförfattarna till en annan studie som SR Uppland tagit del av är CEOS ursprunglige, numera tjänstledige, verksamhetschef professor Bengt Arnetz. Han sa att ingen forskning bedrivits på patienterna, utan att det handlar om kvalitetsuppföljning av vården. Men flera experter som tittat igenom materialet menar att det är just forskning det rör sig om.

Felaktiga uppgifter allvarligt

Datainspektionen, som är den myndighet som sen mitten av förra året granskat hur patienterna egentligen samtyckt till att CEOS får forska på deras uppgifter, har ställt ett antal frågor till landstingsstyrelsen, bland annat den raka frågan om forskning har bedrivits. Och svaret, som är signerat landstingsstyrelsens ordförande Erik Weiman (m), var tydligt: ingen forskning har bedrivits på CEOS - det går att utläsa från de brev som skickats mellan myndigheterna. Erik Janzon, jurist på Datainspektionen säger att om man kommit med oriktiga uppgifter, och de påverkat Datainspektionens slutgiltiga beslut, så är det allvarligt.

– Om det är så att det påverkar utgången i ett ärende så skulle det vara mycket allvarligt, säger Erik Janzon.

Landstingsstyrelsens ordförande Erik Weiman (m) säger att han uppskattat mer om det varit korrekta uppgifter som kommit fram:

– Vi måste ta reda på om det förekommit några missförstånd om det här eller om det finns andra orsaker till att det som nu kommit fram kan ses som annorlunda än de uppgifter vi hade för handen när vi svarade Datainspektionen.

Alexander Gagliano
vet@sr.se

Se också

De dokument som Sveriges Radio Uppland granskat hittar du här

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".