Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sol från Sahara löser energiproblem

Publicerat fredag 21 december 2007 kl 07.48
Öknen i västra Egypten

Solkraft från Saharaöknen kan lösa Europas energibehov, enligt ett förslag som en grupp forskare och ekonomer lagt fram för Europaparlamentet. Stora ytor av öknen ska täckas av solfångare och strömmen exporteras till Europa.

Varje kvadratkilometer öken solar sig årligen i lika mycket energi som det finns i en och en halv miljon fat olja. Om alla världens öknar täcktes av solpaneler skulle det räcka till hela världens energibehov tusen gånger om, skriver forskarna i organisationen TREC, som ligger bakom förslaget.

Solenergi viktigt pusselbit
Det handlar om att bygga storskaliga solkraftverk över hela Nordafrika, och elen ska ledas i ett nät av högspänningskablar upp till Europa.

Björn Sandén är docent i miljösystemanalys på Chalmers i Göteborg:

– I allmänhet kan man säga att det är väldigt intressant, därför att jag tror att direkt användning av solenergi kommer att bli en väldigt viktig pusselbit i att klara klimatförändringarna.

– Det är på grund av att solenergi är den energikälla det finns absolut mest av, resurstillgången är absolut störst. Yteffektiviteten är också viktig. Om man jämför med biomassa till exempel ser man att de solanläggningar som föreslås här har en verkningsgrad på ungefär 10 till 20 procent av den solenergi som kommer in. Typiska biomassesystem ligger snarare på en eller några promille, säger Björn Sandén.

Tveksamma politiker
Men de politiska stötestenarna är många. Säkerhetsmässigt är inte Nordafrika någon stabil region, och solkraftverken kräver investeringar på många miljarder euro. Den svenske europaparlamentarikern Anders Wijkman är en av dem som driver frågan:

VR: Hur bedömer du det politiska stödet som finns just nu för de här planerna?

– Än så länge är det ganska svagt, men jag tror att det håller på att växa. Det är ju alltid så att man behöver en kritisk massa för att det ska bli intressant, säger Anders Wijkman,  Eu-parlamentariker för Kristdemokraterna.

                                                           Elsa Helin
                                                      elsa.helin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".