Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ädelmetaller återvinns ur gatsmuts

Publicerat torsdag 27 december 2007 kl 07.55
1 av 2
Här kan dyrbara ädelmetaller dölja sig.
2 av 2

Dyrbara metaller som platina, rodium och palladium läcker hela tiden ned på gatan från katalysatorer i bilar. Det här gör gatgruset giftigt och stora förmögenheter borstas upp av sopmaskiner och går till spillo. Men en brittisk forskargrupp vid universiteten i Cardiff och Birmingham vill sätta stopp för slöseriet. De vill helt enkelt utvinna platinametaller ur uppsopad gatsmuts.

– Jag blev förbluffad när jag sopade gatorna i Cardiff, och hittade mer platina än jag ibland gör när jag studerar stenar, säger doktor Hazel Prichard.

Många morgontidiga hundägare höjde på ögonbrynen när geologen Hazel Prichard stod och sopade intill rödljusen i Cardiff för att se om där doldes några skatter.

Höga halter i gruset
Och själv blev hon förvånad när hon fann att halterna av platina, rodium och palladium i gatgruset ofta nådde upp till nivåer som gör metallerna värda att bryta på flera kilometers djup i gruvor Sydafrika och Sibirien, till enorma kostnader.

Idag kostar platina fyra gånger mer än guld, rodium nästan tio gånger så mycket och efterfrågan ökar hela tiden. Antalet bilar med katalysator beräknas tredubblas inom femtio år och ädelmetallerna behövs också till framtidens miljöbilar i bränsleceller och inom elektronikindustrin till exempel.

Hitta sätt att utvinna
Nästa steg för den brittiska forskagruppen är att hitta processer för att utvinna ädelmetallerna ur väggrus, och så måste man få tag på tillräckligt stora grusupplag för att det ska vara värt jobbet.

I Sverige sopas årligen ihop uppskattningsvis 100.000 ton sand på våren, vilket skulle kunna ge kanske några tiotals kilon av ädelmetallerna.

På Chalmers tekniska högskola finns planer på att rena och återvinna väggruset i Göteborg istället för att dumpa det i hamnen. Men då är det främst billig och miljövänlig vintersandning man vill åt. Ädelmetallerna finns inga planer på att ta vara på.

Förhandlar med sopföretag
Men Rachel Prichard på School of Earth and Ocean Scieces, i Cardiff, hon förhandlar nu med flera brittiska sopföretag om att ta vara på rikedomarna i gruset.

– Det finns ett stort intresse, och för tillfället diskuterar vi med flera kommuner och sopföretag för att fortsätta forskningen, säger Rachel Prichard, geolog vid universitetet i Cardiff.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".