Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner på Cementa industri med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gotland.
(Publicerat idag kl 19.24)

Vetenskapsrådet vill få dubblade anslag

Publicerat tisdag 25 februari 2003 kl 09.14
Svensk forskning halkar efter i den internationella konkurrensen. För att hejda den utvecklingen behövs en fördubbling av Vetenskapsrådets resurser, enligt en rapport som rådet lägger fram till regeringen idag.
Det skulle innebära att Vetenskapsrådet fick fem miljarder kronor att fördela. Rådet kan nu bara ge anslag till en tredjedel av dem som söker, vilket innebär att ett hundratal internationellt erkända forskare varje år blir utan medel från Vetenskapsrådet. Då måste de använda dyrbar forskningstid till att söka medel från andra håll. De anslag som delas ut är också för små, anser Medeleine, Leijonhufvud, ställföreträdande generaldirektör vid Vetenskapsrådet. Också en grupp forskare som skrivit brev till bland annat regeringen menar att en rejäl förstärkning av resurserna behövs. Inom cell- och molekylärbiologin, som de räknat på, anser de att medlen behöver fyrdubblas för att alla forskargrupper som är värda medel ska få så mycket som de behöver. Det är dags att välja, menar forskarna: Vill vi acceptera att den svenska forskningen halkar efter, eller vill vi att den ska hålla världsklass? Ska vi hålla oss i toppen måste en rejäl satsning till. God utbildning och forskning är viktigt för att vi ska skapa ett allmänt kunskapsklimat som drar till sig företag som skapar arbetstillfällen, menar Lars Wieslander, professor i molekylärbiologi vid Stockholms Universitet, en av dem som undertecknat skrivelsern till politikerna.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".