Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler smittsamma infektioner i framtiden

Publicerat torsdag 21 februari 2008 kl 08.46

Nya smittsamma sjukdomar har dykt upp allt oftare sen mitten av förra seklet, och de kommer att bli ännu vanligare i framtiden. Det hävdar forskare som har gjort en genomgång av sådana utbrott. Det är den första fullständiga analysen som visar att sådana här nyutbrutna infektionsjukdomar är ett växande hot mot världshälsan.

Aids, sars och ebola är några av de 335 nyutbrutna infektionssjukdomar som har drabbat världen sen 1940, enligt den nya sammanställningen som nu presenteras i tidskriften Nature. Liksom just aids, sars och ebola har över hälften av de nyutbrutna sjukdomarna sitt ursprung i djurvärlden, och av dem kommer de allra flesta från början från vilda djur.

Att den här typen av sjukdomar ökar beror i hög grad på att det blir allt trängre mellan människor och djur på jorden. Det gör det lättare för bakterier och virus att mutera och hoppa över artgränser.

Många nerslag i New York och London
När det gäller var sjukdomarna har brutit ut visar forskarnas karta en bild med många nerslag i den rika och tättbefolkade västvärlden - bland annat runt New York och London. Där finns många gamla och immunnedsatta människor som skyddas mot kända sjukdomar, men är mottagliga för nya - och den stora antibiotikaanvändningen där gör att nya resistenta bakterier kan orsaka sjukdomsutbrott.

Men det beror också på att man i västvärlden upptäcker och dokumenterar utbrott av nya sjukdomar i en helt annan utsträckning än i områden med sämre sjukvård och övervakning, säger Björn Olsen som är professor i infektionssjukdomar i Uppsala.

Han säger att artikeln är viktig och håller med om författarnas slutsats - att de här sjukdomarna utgör ett växande hot och att man måste börja övervaka där risken ändå är allra störst för nya allvarliga utbrott:

– Då ska man försöka mäta runt ekvatorn där det finns väldigt mycket människor och både tamdjur och vilda djur.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".