Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Etanol i bensinen inget hot mot våra bilar

Publicerat måndag 3 mars 2003 kl 10.38
I flera delar av Sverige innehåller den vanliga bensinen en viss del etanol - utan att vi konsumenter känner till det. Men inblandningen, som är ett första steg i EU:s nya miljömål, ska enligt oljebranchen inte vara skadlig för vanliga bensinmotorer.
Om tre år, 2005, ska två procent av alla drivmedel som säljs i Sverige vara biobaserade - alltså bestå av etanol eller rapsolja. Det målet ingår i de EU-direktiv som troligen kommer att klubbas igenom under våren. Men redan idag så innehåller på sina håll den vanliga bensinen vi tankar en viss del etanol - utan att dom flesta känner till det. I bland annat Mälardalen, från Stockholm till Örebro, från Uppsala till Norrköping, har oljebolagen – sen ett par år tillbaka - blandat i runt fem procent etanol. Enligt sakkunniga inom oljebranchen ska en sån inblandning av etanol inte ha någon som helst skadlig effekt på en vanlig bensinmotor. - I Brasilien till exempel har man kört på upp mot 30 procent etanol i många år, det säger Per-Martin Roos produktteknisk chef på OK/Q8. Och där har man inte haft några problem hittills, menar han. Inblandningen av etanol skulle vara ett enkelt och relativt billigt sätt att nå upp till EU:s miljömål, menar Per-Martin Roos, eftersom det inte skulle krävas några större förändringar av bensinstationerna. Han menar också att information om etanolinnehållet i bensinen har funnits tillgänglig för konsumenterna - både på Internet och som anslag på dom berörda mackarna.
Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.