Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny teknik att få lättprodukter att smaka gott

Publicerat tisdag 11 mars 2008 kl 06.24

Kanske slipper vi smaklösa lättprodukter i framtiden. För nu har schweiziska forskare kommit ett steg närmare att få fettsnål mat att smaka lika bra som den feta, en av livsmedelsindustrins stora utmaningar.

Att härma konsistensen har man redan lyckats ganska bra med, men problemet har varit att fettsnåla produkter avger sina aromämnen för fort, så att maten blir smaklös för tidigt. Men om man, i det lilla fett som finns, blandar i en viss sorts fettkedjor som håller kvar aromämnena, stannar smaken kvar och en mager produkt kan smaka lika bra som en dubbelt så fet, visar schweiziska forskare.


(Kemivärlden mars 2008)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".