Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Stora bifångster vid fiske i Östersjön

Publicerat onsdag 12 mars 2003 kl 09.43
Fiskeredskapen som används i Östersjön fångar inte bara fisk, utan även fåglar, sälar, tumlare och andra marina djur. En ny rapport från Världsnaturfonden visar att bifångsterna troligen är större än vad man tidigare trott.
Världsnaturfondens rapport visar att det varje år dör tiotusentals fåglar, tusen sälar och runt hundra tumlare som en följd av fisket i Östersjön. Enligt rapporten är den främsta orsaken till bifångsterna de långa drivgarn som används vid fisket. - Syftet med rapporten är i första hand att starta diskussioner mellan olika aktörer, säger Inger Näslund på Världsnaturfonden. I förra veckan träffades fiskare, forskare, ornitologer, Länsstyrelser och Kustbevakning på Gotland för att ta del av Världsnaturfondens rapport. Tillsammans diskuterade de olika aktörerna möjliga åtgärder för att minska bifångstproblemet i Östersjön. Bland annat diskuterades möjligheten av att använda färgade nät eftersom ett av problemen, framför allt för fåglarna, är att de inte ser nätens tunna trådar när de dyker efter fisk. En annan möjlig åtgärd som diskuterades är att se till att näten är ordentligt spända i vattnet. På Fiskeriverket tycker man att sammanställningen av bifångsproblemet i Östersjön är viktig. Men verket, som länge engagerat sig i frågan, tycker inte att rapporten bidrar så mycket vad gäller konkreta åtgärder. - Däremot är de samarbetsformer mellan forskare, fiskare, ornitologer och andra aktörer som föreslås i rapporten intressanta, säger Håkan Westerberg på Fiskeriverket.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".