Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Gen ökar risk för posttrauma

Publicerat måndag 21 april 2008 kl 08.00
Traumatiserande väder. Flygfoto på skadade hus i Atlanta, 15 mars 2008, efter att en tornado drabbat staden. Foto Hyosub, Atlanta Journal Constitution, Scanpix/AP

Den som blivit fysiskt misshandlad eller sexuellt utnyttjad som barn löper ökad risk att drabbas av så kallat posttraumatiskt stressyndrom vid svåra händelser som vuxen. Har man dessutom en särskild gen så ökar sårbarheten att få stressyndromet med det dubbla. Det visar en forskningsstudie från USA.

Sömnstörningar, ångest och återkommande obehagliga minnesbilder av en extrem händelse är några av symtomen hos den som drabbats av posttraumatisk stressyndrom. Det är en psykisk stressreaktion på katastrofer som till exempel krig, naturkatastrof, hot mot livet och sexuella övergrepp.

För att få veta hur människor med olika erfarenheter drabbas av syndromet undersökte forskarna 900 personer från ett fattigt område i Atlanta i USA.
De fick svara på frågor om psykiska trauman under barndom och uppväxt och ge DNA-prov.
Nästan 70 procent hade någon gång upplevt svårare trauman. Men det visade sig att det var dom som också blivit utsatta för övergrepp som barn som löpte störst risk att utveckla stressyndromet efter en extrem händelse som vuxna. Och hade de dessutom en särskild genvariant blev risken sammanlagt dubbelt så stor.

Den gen som det handlar om antas styra hur stressystemet i kroppen regleras. Forskarna tänker sig att barnmisshandeln och de sexuella övergreppen under barndomen i kombination med genen ökar känsligheten i stressystemet.

(Studien publicerades i den medicinska tidskriften Journal of the American Medical Association.)

Katarina Franck
katarina.franck@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".