Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stamceller blev hjärtceller på begäran

Publicerat torsdag 24 april 2008 kl 07.26

Forskare har lyckats styra mänskliga stamceller att utvecklas mot hjärtceller, och sedan få dem att fungera i hjärtan hos möss. Det är ett steg på vägen mot att laga sjuka människohjärtan med hjälp av stamceller.

Att transplantera in stamceller för att läka skadade hjärtan, till exempel efter en infarkt, är något som skulle kunna rädda liv i framtiden. Med det nya resultatet har amerikanska forskare kommit ett steg närmare det målet.

De började med ett antal så kallade embryonala stamceller, alltså de urceller från embryon som kan utvecklas till alla celler i våra kroppar.

De här cellerna har de lyckats styra så att många av dem har blivit så kallade progenitorceller, eller vad man skulle kunna kalla halvfärdiga hjärtceller, och det av tre olika slag som behövs på olika platser i hjärtat.

Sortera ut rätt celler

En poäng med att cellerna kommit så långt i utvecklingen att risken då minskar för att de sen ska bilda tumörer när de transplanteras in för att läka ett hjärta.

Och forskarna har också kunnat identifiera och sortera ut just de cellerna bland en del andra som också utvecklades ur ur-stamcellerna.

Tidigare på musceller

Allt det här har samma forskargrupp under ledning av Gordon Keller gjort tidigare men då bara med stamceller från möss. Och att man visar att det fungerar också på mänskliga celler är ett stort framsteg, säger docent Stefan Jovinge, som leder hjärtgruppen vid stamcellscentrum i Lund.

– Detta är ett mycket märkvärdigt resultat, för det är lite början till att hitta en terapi för människor.

Transplanterat

Dessutom har forskarna transplanterat in de här halvfärdiga mänskliga cellerna i hjärtan på försöksmöss, och fått dem att överleva där, vilket också är ett framsteg, säger Stefan Jovinge. Han hoppas att man om runt tio år kan behandla de första hjärtpatienterna med den här tekniken.

Studien publiceras i Nature 24/4 2008. Forskningsledare är Gordon Keller vid McEwen Centre for Regenerative Medicine, Toronto, Kanada.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".