Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny fisk tränger undan andra i Östersjön

Publicerat fredag 25 april 2008 kl 10.04
1 av 2
Den svartmunnade smörbulten kan bli 30 cm lång och är en god matfisk, men den tränger undan andra fiskar vilket oroar.
2 av 2
Gustaf Almqvist med ämnet för sin avhandling.

Snart kan också våra kuster få besök av den svartmunnade smörbulten, en fisk från Svarta havet, som kom till Östersjön för knappt 20 år sen och som har etablerat sig starkt framförallt vid den polska kusten. Där har den förändrat förhållandet mellan de befintliga fiskarterna och till exempel trängt ut skrubbskäddan från stora områden, visar ny forskning från Stockholms universitet.

Biologen Gustaf Almqvist lägger idag fram sin avhandling om den svartmunnade smörbulten och han säger att med ett varmare klimat så är det mycket troligt att vi snart har den även i våra farvatten.
– Det verkar som att den behöver en ganska lång sommar, en lång lekperiod för att kunna hålla ett bestånd vid liv. Så med klimatförändringarna har den större chans att sprida sig till andra områden, säger Gustaf Almqvist.

Den svartmunnade smörbulten kom via barlasttankarna i fartyg till Östersjön i början av 90-talet. Gustaf Almqvist har under fem års tid studerat hur den har anspassat sig till sin nya miljö, då den egentligen hör hemma i Svarta havet. Och det har visat sig att den trivs mycket bra, så bra att den till och med har trängt undan vissa inhemska fiskar som tillexempel skrubbskädda och andra smörbultsarter.
– Jag tror inte de kommer att slå ut någon men däremot kunna tränga bort och påverka väldigt kraftigt lokalt.

Den svartmunnade smörbulten äter mycket musslor och eftersom musslorna filtrerar vattnet på olika partiklar när de livnär sig får de i sig en hel del miljögifter, gifter som sen går vidare till smörbultarna och i sin tur till rovfisk som äter smörbultarna, tillexempel abborre och torsk. Det här gör att gifthalterna kan komma att öka i de populära matfiskarna. Det här är dock något som man inte studerat i Östersjön ännu.
- Men i de stora sjöarna i Nordamerika, där de svartmunnade smörbultarna också etablerat sig har man funnit det sambandet, säger Almqvist.
- Hur ser du som forskare på nya arter som kommer in i Östersjön på det här sättet?
- Absolut, vi skall hålla oss till försiktighetsprincipen och försöka att stoppa introduceringen av nya arter, menar Gustaf Almqvist.
Men just den svartmunnade smörbulten är i alla fall en god matfisk som Gustaf Almqvist kommer servera vid sin disputation idag vid Stockholms universitet.

Pelle Zettersten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".