Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Båtägare ratar miljövänlig bensin

Publicerat onsdag 30 april 2008 kl 07.00

Sedan några år tillbaka finns ett miljövänligt bränslealternativ till utombordsmotorn, så kallad alkylatbensin. Den har blivit populär främst till trädgårdsredskap, men nya tester bekräftar att den ger stora miljövinster även i båtmotorer. Det berättar miljökemisten Olof Cerne.

– Alkylatbensinen gör att man inte släpper ut så mycket giftiga ämnen. Vanlig bensin i en gammal båtmotor ger stora utsläpp av bland annat polyaromatiska kolväten.

Är alkylatbensin bra både för sjön och för den som kör?
– Ja, just det.

Olof Cerne ledde studien på IVL, Svenska miljöinstitutet, där man jämförde olika bränslen i båtmotorer. Proverna bekräftade att alkylatbensin i utombordsmotorer ger upp till 90 procent mindre utsläpp av miljögifter som polyaromatiska kolväten och bensen, eftersom alkylatbensinen är mycket renare än vanlig bensin. Och det är gamla tvåtaktsmotorer som är de värsta miljöbovarna. De släpper ut en fjärdedel av bränslet utan att förbränna det och då rinner stora mängder gifter rakt ut i sjön. Nya motorer förbränner bensinen mycket bättre och i dem behöver man inte använda alkylatbensin.
Miljökraven har skärpts för nya tvåtaktsmotorer, men fortfarande finns tiotusentals gamla tvåtaktare som förgiftar våra vatten. Men trots att alkylatbensinen funnits i sjömackar i flera år har det varit svårt att få folk att byta till det renare bränslet. Det säger Mats Eriksson, VD på båtbranschorganisationen Sweboat
– Jag är lite förvånad själv, jag har själv tankat alkylatbensin där jag bor ute i skärgården. Jag är en av de få som har använt den trots att det fanns på pump och bara var 60 öre dyrare.

Varför är det så?
– Jag tror att det är rädsla för nya bränslen och att bensinbolagen varit dåliga på att marknadsföra hur bra det faktiskt är för miljön, avslutar Mats Eriksson, VD på båtbranschorganisationen Sweboat

Max Carlgren
max.carlgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".