Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kosttillskott av granskräp

Publicerat onsdag 23 april 2003 kl 08.40
Pappersmassaindustrin kastar bort tonvis av granrester vare dag. Dessa rester innehåller kemiska föreningar, lignaner, som enligt finländska forskare skulle kunna användas som kosttillskott för att minska riskerna för hjärt- och kärlsjukdomar.
Resterna som det är frågan om är granens kvistnötter som egentligen inte är nötter utan den knöliga del av kvisten som finns närmast stammen. Kvistnötterna är ett problem för pappersbruken eftersom de missfärgar pappersmassan, och som det är nu har man inget bra sätt att bli av med dem. - Råvaran skulle man alltså kunna få gratis, eftersom det är ett problem för massaindustrin, säger Stefan Willför, en av forskarna vid Åbo Akademi. - Det kan ju också vara värt en del för pappersbruken om man relativt enkelt, genom att ta bort kvistnötterna, får en bättre massa, säger han. Stefan Willför och hans kollegor har många idéer om hur man skulle kunna ta tillvara kvistnötterna. De har bland annat bildat ett läkemedelsföretag som ska förvandla kvistnötterna till kosttillskott, som ska säljas i alla fall i USA redan nästa år. Det här ämnet som man har hittat i granen och som ska ingå i tillskotten hör till en ganska så vanlig typ av kemiska föreningar som finns i växtfibrer, lignaner. Inte någon annanstans i naturen finns så höga halter av de nyttiga lignanerna som i granens kvistnötter, enligt forskarna. De finns visserligen redan i en del av den mat som de flesta av oss äter, men inte tillräckligt för att man ska nå den nivå i kroppen av lignaner som flera undersökningar har visat kan minska riskerna för vissa typer av cancer och hjärt- och kärlsjukdomar.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.