Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Chilifruktens hetta skyddar mot svamp

Publicerat torsdag 21 augusti 2008 kl 10.22
1 av 2
2 av 2

Du som gillar riktigt stark mat kan tacka insekter och svampar. För enligt ny forskning är det just dom som påverkar hettan i chilifrukter.

Det som gör att man upplever chilifrukter som starka är ett ämne som heter capsaicin, ett ämne som används bland annat i pepparspray.

Nu har forskare från bolivia och USA tillsammans försökt ta reda på vad som avgör hettan i frukterna, alltså nivån av capsaicin, och de har kommit fram till att det påverkas av insekter och svamp.

Capsaicin fungerar nämligen som en försvarsmekanism mot en svamp som tar sig in via insektsangrepp och förstör fruktens frön.

När forskarna undersökte ett stort antal chillifrukter i Bolivia kunde de se att i de områden där det fanns många insekter som angrep chillifrukterna fanns det också större antal växter med starka frukter. Där den farliga svampen var vanlig var frukterna ännu starkare. I de områden där det var ovanligt med både insekts- och svampangrepp var frukterna istället mycket milda.

Det fina med capsaicin är att fåglar, som också äter frukterna, inte känner av hettan, vilket är viktig eftersom det är fåglarna som ser till att sprida chillifruktens frön. 

Studien publicerades i tidskriften PNAS.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".